LPT та PnP в Windows.

Під ОС Windows avreal іноді нестабільно працює з LPT. Програмування зрідка може пройти нормально, а може в будь який момент дати збій, наприклад, synchronisation lost.

Причиною таких збоїв може бути періодичне опитування підсистемою Plug-and-Play (PnP) операційної системи Windows порта LPT з метою виявлення підключених пристроїв. Таке опитування проводиться під час завантаження системи, що добре видно по перемигуванню світлодіодів на адаптері програмування, але воно може відбуватися і під час роботи ОС. Біда в тому, що драйвер DLportIO.sys не блокує доступ до LPT від інших програм під час роботи з портом клієнта цього драйвера і підсистема PnP щиро впевнена, що порт не зайнято, тому спокійно лізе перевіряти стан LPT і порушує роботу avreal.

В одному особливо «цікавому» випадку у мене програма стабільно встигала записатися в мікроконтроллер, видати привітання на рідкокристалічний індикатор на HD44780 і почати працювати, але далі в довільні моменти часу перезапускалася. Я пару годин шукав помилку у себе в програмі — непроініціалізований вказівник на функцію чи необроблене преривання, доки не помітив, що перезапуску програми передує перемигування світлодіода активності на адаптері Altera ByteBlaster. Windows при звертанні до порта видавала таку послідовність, яка активувала виходи адаптера, видавала імпульс RESET і знову вимикала адаптер. І в цьому випадку не допомогло б наіть блокування LPT драйвером на час роботи програми, адже avreal в цей час вже завершив роботу.

Щоб позбавитися спричинених PnP проблeм завантажте файл disable-lpt-poll.reg та запустіть його на виконання. Як видно з вмісту файлу, він прописує в реєстрі Windows ключ, який забороняє опитування (poll) під час роботи системи:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Parport\Parameters]
"DisableWarmPoll"=dword:00000001

Leave a Reply

[flagcounter image]