Як зробити форму для миколайчиків

Доповнено: Таким же способом було зроблено і формочку у вигляді емблеми «Пласту».

І не просто формочку, а саме таку, як заманулося!

Три роки тому у публікації Форма для миколайчиків за п’ять хвилин я дав короткий опис і відеоурок по виготовленню формочки-«дідуся» для «миколайчиків» з консервної банки. Там показано основні операції — як обрізати та вигинати банку. Тепер я хочу нарешті розповісти про весь шлях від малюнка до формочки.

Формочка для печива у вигляді куманця, ескіз та необхідні інструменти

Шаблон

Форма дідуся доволі проста, пропорції можуть змінюватися у широких межах (високий-худий чи низький-кругленький), однак форма згодиться для печива. У випадкові складної форми та фіксованих пропорцій виникають труднощі, пов’язані з фіксованим периметром банки. Вгадати на око дуже важко.

Обведення контуру

Отже, починаємо з виготовлення шаблона у масштабі 1:1.

Зображення, по якому хочемо зробити форму, завантажуємо у програму Inkscape. Обводимо його контур кривими Без’є — спочатку з’єднуємо прямими лініями ключові точки, потім кожному сегменту надаємо необхідну форму. Щоб контур було краще видно, можна для нього вибрати контрастний до зображення колір.

Початок оконтурюванняЗакінчення створення контуру



Іноді контур варто спростити, наприклад, у чудового іграшкового поні з дитячого мультсеріалу грива чи крильця можуть бути з хвилястим краєм. І вигинати такий буде важче, і периметр він «з’їсть», зменшивши площу печива. Тому робимо гриву гладкою дугою, в необхідні хвильки потім можна намалювати.

Масштабування

Далі я зазвичай створюю новий шар і переношу туди копію контуру. Шар із зображенням та «первинним» контуром залишаю на випадок якихось змін, але вимикаю йому видимість, щоб не заважав.

Спочатку вимірюємо довжину контуру, в меню Inkscape вибираємо Додатки/Показ контуру/Виміряти контур… Тип вимірювання «Довжина», одиниці — міліметри. Якщо натиснути «Застосувати», на зображенні з’явиться об’єкт «текст» з довжиною. Нам він не потрібен, тому ми просто ставимо позначку «Перегляд у дії», запам’ятовуємо довжину «298 мм» і закриваємо діалог.

Довжина периметру вибраної консервної банки приблизно 315 мм. Обчислюємо коефіцієнт масштабування 315/298 = 1.057. Оскільки один відсоток від довжини периметру банки — цілих три міліметри, округлюємо коефіцієнт до тисячних долей, тобто до десятих долей відсотка.

Вимірювання довжини периметраМасштабування контура форми



Вибираємо меню Об’єкт/Трансформувати… (або натискаємо Ctrl-Shift-M), вибираємо вкладку «Масштаб» і заносимо необхідний коефіцієнт.

Зберігаємо зроблене у рідному для Inkscape форматі .svg. Тепер можна Файл/Зберегти як… у формат .pdf і надрукувати, поставивши масштаб друку 100%.

Виготовлення формочки

Вирізаємо з роздруківки шматочок з шаблоном — повний листок буде незручно крутити перед собою.

Вигинати починаємо з місця, де найскладніші вигини і де потрібно максимально точно відтворити розміри. На початковому етапі турбуємося не так про кути між сегментами, як про форму сегментів. Кути досить «намітити», далі вони догнуться до потрібних. Крім того, найімовірніше, відразу зігнуті до потрібного кути доведеться розгинати в процесі роботи з наступними сегментами, а потім знову згинати, що загрожує розтріскуванням металу.

В процесі вигинання всі можливі похибки «зганяємо» на ту частину форми, де можемо собі дозволити дещо відхилитися від шаблону. У даному випадку це ніжка-основа, буде вона трохи вужчою чи ширшою, трохи нижчою чи вищою — не дуже важливо. Ну, якщо трохи 😉

Початок виготовлення формочкиЗакінчення виготовлення формочки



Для роботи знадобляться невеличкі плоскогубці та круглогубці, а також набір круглих штирів різного діаметру — викрутки, кернери. Непоганий варіант — набір торцевих ключів, серед них легко підібрати потрібні розміри.

Зрештою отримуємо ось такий чи то чайничок, чи то основу для малюнка стилізованого куманця. «Отвір» у ньому можна намалювати, тобто ненамалювати. А можна видалити тісто чимось круглим на кшталт пластикової мензурочки від ліків.

Завершена формочка куманця


Цілком можливо також зробити в домашніх умовах писачки
Для виготовлення трояндочок з тіста взагалі не потрібні спеціальні інструменти.

Leave a Reply

[flagcounter image]