Відвідуваність статей Вікіпедії

Вчергове наштовхнувся на статтю з яскраво вираженим характером відвідуваності й нарешті наробив скріншотів. За моїми спостереженнями, є три дуже характерних типи розподілу кількості переглядів статей протягом певного періоду часу.

Всі три різновиди графіків відвідуваності

Умовно їх можна назвати «новинний», «святковий» і «студентський».

Новинний, або неочікувано-подієвий

Один із них можна назвати «новинним», або «неочікувано-подієвим». Сам характер якраз очікуваний — трапляється якась подія, скандальна, радісна чи сумна, як у випадкові зі смертю людини. Сплеск і поступове згасання інтересу, графік виглядає так:

Це стаття про Олексія Долю, колишнього замдиректора Музею архітектури і побуту в Пироговому, який захищав музей від різних негараздів, етнографа, волонтера — але при цьому такого характеру, що часто залишався поза (масовою) увагою. Словом, читайте статтю. Невеликий пік 17-18 листопада — то він прийняв чернецтво і дехто поліз у пошуковики дивитися, хто це такий, що відбувалося це у Михайлівському і тому про це десь згадали. А 4 грудня він помер і ото маємо класичний «новинний» пік. Річний графік ще виразніший:

Короткий сплеск на початку року — то створення статті. Сам автор кожним редагуванням (а ще й попередніми переглядами) дає по перегляду, боти пошуковиків цікавляться активно редагованою сторінкою, інші вікіпедисти помічають статтю, ставлять на спостереження і зазирають переглянути зміни. Зрештою, кожне редагування статті в активний період створення дає і до п’яти-семи переглядів, два десятки редагувань запросто дають більше сотні переглядів «першого дня». До речі, поширена помилка в обговореннях статей про якісь гарячі новини на вилученні за не- чи мало-значимістю, коли замість джерел щодо предмету статті наводиться аргумент «ви подивіться, її за перші дні переглянули вісімсот разів!». А то п’ять авторів, сперечаючись між собою, робили кожен по півтора-два десятки редагувань внеску попередників, кожен переглядав редагування іншого, боти кількох пошуковиків переглядали всі ці редагування.

Святковий, або очікувано-подієвий

Другий тип спостерігаємо тоді, коли наближається якась подія, про яку всі знають і яку чекають. Графік тоді дзеркальний до попереднього:

Як можна здогадатися з дати, це стаття, пов’язана з Днем Святого Миколая, а саме, про (не бийте мене!) печиво. Плавне наростання інтересу з піком у переддень і різким спадом, в якому, втім, можна простежити деяку вкорочену «новинність». Річний графік підтверджує цей характер.

Студентський

Дуже характерний двоперіодний графік, який вкотре, нарешті вдало, підштовхнув мене до написання цього допису. Два місяці:

Це стаття «Політична партія» (часто мені доводиться зазирати у статті, що їх я й не збирався читати). Глибокі провали по суботах до практично однакового рівня. Далі такі здогадки:
У неділю старанні студенти (і викладачі ;-)) починають зазирати у статтю. З понеділка її читають всі. У п’ятницю ті, хто читав у неділю, вже не читають :-D. І знову субота. Провал на вихідні 14-15 жовтня «святковий», а доволі великий перегляд у суботу 25 листопада можна пояснити заліками/контрольними/«модулями», у попередній місяць нічого подібного не було.

Річний графік теж вкладається у концепцію, великий чіткий провал влітку і спад під новий рік з плавним наростанням до чергового рефератно-заліково-сесійного місяця. Цим же пояснюється ріст відвідуваності серед тижня ближче до кінця листопада.

Звичайні статті

Звісно, тижневий та річний цикли існують незалежно від студентства, у вихідні люди часто заклопотані домашніми справами, а по інтернету налазилися за тиждень з роботи. Літо — пора відпусток, на новорічно-різдвяний період теж можна очікувати спад. Але все це не так сильно виражене. Ось, наприклад, стаття «Хліб».

На двомісячному графікові видно, що якась тижнева модуляція є, але чіткого циклу не простежується:

Річний цикл відчутний, але не порівняти зі «студентським» циклом:

4 коментарі to “Відвідуваність статей Вікіпедії”

  1. Олег сказав:

    Щось не доганяю як ви бачите статистику Вікіпедії.

    • ReAl сказав:

      Якось так. Якщо вибрати одну статтю, то будуть ото отакі стовпчики.
      На сторінці Вікіпедії ліворуч статті є розділ посилань «Інструменти», там є «Статистика відвідувань». Іноді є не відразу :-), треба перезавантажити сторінку Ctrl-R.

  2. NagarD сказав:

    У мене виходить студентський, хоча просадки на вихідних майже не видно.
    Зріз за два тижні. https://prnt.sc/i7bkds

    • ReAl сказав:

      На такому відрізку з деталізацією по годинах тижневий цикл важко побачити.
      Помітно не так те, що на вихідні провал, як те, що ніч із п’ятниці на суботу пасивніша.

Leave a Reply

[flagcounter image]