Лохотрон “вам посилка, але я вам її не віддам”

Не знаю, наскільки це нове для наших країв, але я такий лохотрончик бачу вперше.
Приходить вам начебто від кур’єрської служби доставки з таким знайомим розміщенням літер КСД на конверті (про це нижче) лист, рахунок і якийсь наче банківський чек на $300.
Начебто одна дуже відома компанія прислала вам гарні цяцьки (до речі, це я так здогадуюся, що то мають бути гарні цяцьки, але я не знаю, що воно і чи таке в природі існує – мене далеко не все цікавить в цьому світі).

Sender      Google INC
Item        1. ECTACO iTRAVL NTL-2RX Deluxe
            2. Google Phone by HTC   
Status      Awaiting Duty Taxes payment 

але вона лежить на митниці і ви маєте її розмитнити. Причому по хитрому

Ваше надходження знаходиться на нашому митному складі і очікує розмитнення. На жаль оцінена вартість Вашого надходження не дозволяє здійснити його доставку без сплати митних зборів. Для отримання вантажу Вам необхідно сплатити митні збори за тарифом Державної Митної Служби України в розмірі 1845 гривень на наш поточний рахунок. На щастя ваш вантаж було застраховано страховою компанією «Google Insurance» на суму 300$ США, що повністю компенсує Ваші витрати. Для отримання вантажу будь ласка сплатіть митні збори. Відріжте по лінії відрізу платіжне доручення, заповніть графу «підпис платника» та зверніться до найближчого банку. Не рекомендується сплачувати в банках «Надра», «Родовід», «Промінвестбанк». Для отримання компенсації витрат Вам вислано чекове доручення Citibank, з яким ви можете звернутися до найближчого банку України після сплати митних зборів. При собі треба мати сплачене платіжне доручення ТОВ «МІНТ» на суму 1845 гривень та паспорт громадянина України. Ваш вантаж буде доставлено протягом 7 робочих днів з моменту сплати і отримання нами копії платіжного доручення.

Ну а якщо вас мало цікавить на дурняк отримати ті цяцьки та ще залишок від $300 після сплати «мита», то варто вас ще тріхи (як в «Пропала грамота» — «тріхи, але відро») налякати

Нагадуємо: Несплата митних податків протягом одного місяця (30 днів з моменту одержання листа) карається згідно з статтею 355 Митного Кодексу України. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру, умисне (навмисне) заявлення в митній декларації неправдивих відомостей та надання митному органу документів з такими відомостями як підстави для звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру або несплата податків і зборів у строк, встановлений законодавством, а також інші умисні (навмисні) протиправні дії, що спричинили недобори податків і зборів, за відсутності ознак злочину, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію особистого майна громадян з метою продажу на державному аукціоні та сплати митних податків. Отримання коштів по чекові без сплати митних податків, констатується як привласнення особистого майна, згідно зі статтею Кримінального Кодексу України і карається позбавленням волі терміном від 5 до 7 років.

Ну далі адреса, телефон, e-mail та веб-сайт.
І все це весело-весело.
Зворотня адреса — Запроіжжя, але штемпель на конверті «Київ-210»
Логотип компанії на конверті такий знайомий-знайомий… Якщо полізти на вказаний сайт — там теж цей логотип

mint-entry-s

Нічого не нагадує? Ну звичайно, це вкрадений у КСД логотип і сайт! Як магнітофонні касети BSAF, взуття adibus і подібне – щоб у мозку щось ворухнулося.
Якщо піти по сайту цих ріг та копит підробних кур’єрів далі, то отримуємо екран

mint-ua-s

теж ну дуже схожий на оригінал. Звісно, сайт створено зтирено не просто так. А щоб ті щасливі обдаровувані, які здогадаються перевірити стан відправлення, могли вбити на сторінці «тракінг» номер свого і побачити там в статусі практично той таки текст, що я процитував вище. Тільки там сума вже 1850 гривень. Щоб не затримувалися, і бігли платити майже дві тисячі гривень на рахунок «кур’єрів».
Причому якщо хаотично набирти будь-які числа, то буде або «invalid number», або точнісінько такий самий текст.
Ще чек цікавий.
«citibank Canary Wharf Branch», герб, щось там англійською…
І текст

Чек на компенсацію витрат!!!!! Для одержання коштів по чекові,обов’язково надати касиру платіжку на оплату 1845 гривень ТОВ «МіНТ»

Саме так, з п’ятьма знаками оклику.
Сканер не на ходу, а то б я і це чудо показав.

Ну а де вони беруть імена-прізвища-адреси реальних людей для розсилки? А що, нема де? Це ж на вибори людина в остаточні списки може не потрапити, а з попередніх можна взяти всіх. Та й паспортний стіл, інші бази — у нас же проблем з цим нема.

p.s. Коротко російською мовою можна прочитати там. Крім того там є фото всього цього добра.

One Response to “Лохотрон “вам посилка, але я вам її не віддам””

  1. ReAl сказав:

    Ну що тут скажеш… За два дні на це повідомлення було близько 100 заходів, з них десь 15-20 різних spider-ів, приблизно стільки ж зареєстровано як перепосилання з блогів/ЖЖ, і залишку приблизно порівну – прямі заходи на це повідомлення (розсилки URL по контактам) або заходи на корінь сайту і вже з нього на повідомлення.
    І всього одни захід 25-го вдень з пошуку в google слів «тов мінт митні збори». Але ж листи такі мало отримати сотні й сотні людей! Схоже, більшість і не пробувала розібратися з питанням. Добре, якщо ця більшість відразу викинула листа і не стала розбиратися, бо «все і так ясно». Але ж може бути, що, як написано у статті про мобільне шахрайство

    А те, кто на всяких «GSM-пеленгаторах» с «SMS-сканерами» попадаются, Mobile-Review не читают. Получается заколдованный круг, и реальная польза от таких публикаций сводится к принятию операторами некоторых мер по описанным фактам. Что тоже неплохо, но является слабым утешением для ранее «попавших» и тех, кто «попасть» только собирается.

Leave a Reply

[flagcounter image]