«A»-AVR: POR

В огляді змін в мікроконтролерах AVR при переході на нову технологію (стаття “A” and “not-A” AVRs) часто зустрічаються слова «Помінялися рівні POR».

Зміну рівнів Power-On Reset зумовлено переходом на «advanced POR circuit», що на рівні конструктора систем на мікроконтролерах означає:

  • Специфіковано не лише типове значення напруг POR, а й мінімальне та максимальне.
  • Специфіковано мінімальну швидкість наростання напруги живлення.
  • Типове значення рівня POR трохи збільшилося.

Раніше (для «не-А» мікроконтролерів) перші два пункти не було вказано взагалі і залишалося лише здогадуватися, до якої межі можна без ризику наближатися.

Останній пункт розглянемо докладніше.

Наприклад, при переході від ATtiny13 до ATtiny13A (AVR520, Table 2-4. Power-On Reset) типове значення рівня POR при наростанні напруги збільшилося від 1,2 В до 1,4 В. Обидва значення менші за специфіковану для версії ATtiny13V мінімальну напругу живлення 1,8 В, тому в проектах, зроблених без порушення специфікацій виробника, перехід на нові типи не викличе проблем. Можливо, вони навіть краще працюватимуть, бо зменшиться різниця між напругою, при якій POR «відпускає» схеми мікроконтролера та фіксує значення FUSES, та мінімальною напругою гарантованої роботи.

Але в проектах «для себе» в часто виправданому в таких випадках стилі «ці конкретні екземпляри запрацювали — і добре» можуть виникнути проблеми.

Leave a Reply

[flagcounter image]