Саморобний дозиметр

Той саморобний дозиметр, фото якого було у попередньому дописові спогадів про аварію 1986 року.
Я таки наважився його розібрати і сфотографувати нутрощі. Нічого не розсипалося і є шанси зібрати назад 😉

Дозиметр зібрано в корпусі від слухового апарата. Штатний відсік батарейок випиляно і туди вставлено 9-вольтову.
Саморобний дозиметр 1986 (1)

Для корпус для лічильника СБМ-20 зроблено з ПВХ-труби з випиляними вікнами, торцеві затички — пробки від скляних упаковок валідолу.
Саморобний дозиметр 1986 (2)

На платі детектора стабілізатор живлення трубки на приблизно 400 вольт (два діоди Д220 послідовно, у кожного пробій у стабілітронному режимі близько 200 вольт) і попередній підсилювач на транзисторі КТ315 з нашкрябаним на ньому коефіцієнті h21e. Все інше зібрано на двох платах з прокладкою між ними. На одній з плат блокінг-генератор і помножувач напруги на тих же Д220 і трубчастих керамічних конденсаторах. Друга з цифровою частиною збільшено нижче.
Саморобний дозиметр 1986 (3)

На другій платі — підсилювач-обмежувач, генератор і лічильник для формування інтервалу часу підрахунку 176ИЕ12, лічильник імпульсів на трьох 176ИЕ4 та індикатор.
Саморобний дозиметр 1986 (4)

А це плати знизу. Мальовані скляним рейсфедером і лаком для нігтів «перламутр», який після купівлі до використання відстоювався пару місяців, щоб вся «перламуть» осіла, а потім обережно переливався у іншу баночку. На цифровій платі знизу планові перемички, такий собі «другий шар», а вгорі виправлення помилки 😀
Саморобний дозиметр 1986 (5)

4 коментарі to “Саморобний дозиметр”

  1. Alexey Boyko сказав:

    А навіщо вікна в ПВХ-корпусі? Для красоти?

    • ReAl сказав:

      Та як сказати…
      Теоретично СБМ-20 чутливий до жорсткого бета-випромінювання. Але через 2-3 міліметри ПВХ від нього швидше за все нічого не залишиться. То про всяк випадок зробив вікна.

  2. Alexey Boyko сказав:

    Так і знав, що не втримаєшся і перемалюєш схему 🙂

    • ReAl сказав:

      Та ні, перемальовувати я поки не збираюся. То можна у старих теках поритися, там могло залишитися.
      А потреби нема — на рівні функціональної схеми я і без схеми пам’ятаю що й до чого, дубліката робити не збираюся. Хіба зіпсується, а раптом схочеться щось поміряти.

Leave a Reply

[flagcounter image]