Price-Current

Рився я тут в старих паперах — роздруківки схем, чернетки…
Більшість з них було зроблено на зворотньому боці різних інших роздруківок. І лише це врятувало ті, інші, від викидання. А зараз трапляється так, що той зворотній бік цікавіший.
Ось, наприклад, перший «прайс-ліст» на інтернет, з яким мені довелося зіштовхнутися…

Internet access price

Не прайс-ліст (price-list), а ще звичний тоді «прейскурант» (price-current) на послуги доступу до інтернету. Ще не в нинішньому розумінні цього слова — це був діалапний доступ на швидкості «щастя-якщо-9.6кілобіта-а-так-і-стабільні-2400-добре». До речі, якщо при кирилічній розкладці клавіатури спробувати набрати слово kbit, то вийде слово лише, і це ж не просто так :-).

При підключенні off-line (для якого цей прайс) при з’єднанні спочатку відправлася підготовлена пошта, потім на комп закачуваося нове і з’єднання відключалоя. Розібрав, почитав, написав відповіді, а потім їх всі пакетом викинув назад. UUPC.

Це поступово дешевшало, вже через рік-півтора я з дому ходив за поштою внутрішньообласним міжміським телефонним зв’язком на Київ. Дешевшало-то дешевшало, але однак в цілому плата за телефон була меншою, ніж плата за інтернет, тому якось не сильно пекло, що на Київ. Лиш погляньте — на 9.6 кілобіта маємо, вважай, кілобайт за секунду. При ціні 1..5 цента за кілобайт (за секунду!) маємо від 0.6 до 3 доларів за хвилину за інформацію!
Можна було і по FTP походити, але теж в офлайні, через FTP-to-mail сервер. ftpmail@doc.ic.ac.uk досі само з кінчиків пальців вилітає.
Форумів не було, були групи новин. Підписався на групу і тобі приходить як пошта все, що туди написано, написав лист сам — отримали всі. Щось схоже на списки розсилки. Звісно, відповідь на запитання в таких умовах отримувалася з відчутною затримкою.

Ну і ще пізніше до uucp-входу додався on-line, але пошта ще довго ганялася по старому. В якийсь момент кілобайти стали набагато дешевшими за секунди міжміської і читати пошту в он-лайні було явно невигідно.

А потім і в Броварах з’явилися провайдери, «але то вже зовсім інша історія»™.

5 коментарів to “Price-Current”

  1. dor сказав:

    Хє! А ти навмисно лінк на *UUCP* назвав *UUPC*?-)

    зі. Джаст ту кларіфай, uupc = uucp for pc. Ой, на en.wikipedia.org на це трохи таки натякають, у розділі History (згадується Drew Derbyshire як автор).

    зіі. Про «uucp for pc» — я знаю, що ти знаєш!-)

    • ReAl сказав:

      Звичайно навмисно усвідомлено.
      Я вмію промахуватися пальцями по клавішах, але тут це не випадково 🙂

    • ReAl сказав:

      Ще згадалося.
      Це я користувався просто UUPC, а Володя (і трохи Шура) користуваися UUPC+«floppynet».
      У мене ж з самого початку був домен real.kiev.ua — чи тоді імена ще не вважалися аж такою цінністю, чи просто так вийшло, але за нього навіть окремі гроші не брали. То вже пізніше, десь в 2000..2002-му почалося.
      Ну так от я просто завів вдома у DMail-а додаткові скриньки ABZ@… VMK@… і дискеткою на роботу/з роботи носив пошту.
      Спочатку навпаки було — з 94-го року пошта була лише на роботі (і на звороті того прайсу схема точно не «домашьного» походження), а десь з кінця 95…початку 96 завелася моя домашня і ми «неробоче» листування перевели до мене.

  2. Elina сказав:

    пост приурочен к двадцатилетию интернета? 🙂 на днях было.
    вообще это потрясающе и с точки зрения сегодняшнего дня кажется почти фантастикой. в 94 году я еще училась в школе и о никаком интернете и знать не знала.

    • ReAl сказав:

      Та ні, я навіть не помітив якось, що оце на днях було 20-річчя…

      Просто десь в грудні випадково наштовхнувся на цей листочок, поклав на столі.
      Потім його привалило папірцями термінових робіт, а оце він знову відкопався.

Leave a Reply

[flagcounter image]